Μελομακάρονα
2021-05-31
Υλικά
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 800 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 3 στικ κανέλας
- 3 γαρίφαλα
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
Μίγμα υγρών
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κουτάλι του γλυκού γαρίφαλο
- 2-3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1/4 κγ. μοσχοκάρυδο
- 1 κσ. σόδα μαγειρικής
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Μιγμά στερεών
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ (περίπου)
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σερβίρισμα
- Μέλι
- Καρύδια
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι να βράσουν
- Το σιρόπι πρέπει να το ξεκινήσουμε τουλάχιστον 3 ώρες πριν για να κρυώσει
- Μόλις το σιρόπι πάρει βράση αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει
Για τα μελομακάρονα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος των υγρών και τα ανακατεύουμε με ένα συρμά
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μίγματος των στερεών
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα των στερεών
- Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας για πολύ λίγο
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 15 δευτερόλεπτα
- Σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα
- Πασπαλίζουμε με μέλι και τριμένα καρύδια