Κολοκυθόπιτα από τη Θεσσαλία (Μπατζίνα)
2021-05-31
Υλικά
- 2-3 μεγάλα κολοκύθια (1,5 περίπου κιλά)
- 300 γρ. φέτα
- 200 γρ. μυζήθρα
- 1 αυγό
- 1 κούπα γάλα
- 5 γρ. ξερή μάγια
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν
- 400 γρ. διάφορων είδων αλεύρι (σκληρό, για όλες τις χρήσεις, καλαμποκάλευρο)
- Βούτυρο για το ταψί (θα πρέπει να είναι καλά βουτυρωμένο)
- Λάδι για την επιφάνεια
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη
- Ρίχνουμε λίγο αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους
- Τα στίβουμε καλά με τις χούφτες μας και τα βάζουμε σε μια λεκάνη
- Τρίβουμε με τα χέρια το τυρί
- Βάζουμε το αυγό, το γάλα, το μπείκιν και ελάχιστη μαγία
- Ανακατεύουμε με το χέρι και ρίχνουμε αλεύρι εώς ότου η ζύμη να γίνει αφράτη
- Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί
- Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο για να γίνει τραγανή
- Αδειάζουμε τη ζύμη και ισιώνουμε με το χέρι μας και ρίχνουμε λάδι
- Πασπαλίζουμε πάλι απο πάνω με καλαμποκάλευρο
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην 1η σχάρα για περίπου 60 λεπτά στους 190°C πάνω-κάτω